Schița subiectului
General
„Uite, barza!”
Urmăriți de acasă împreună cu familia în timp real cuiburile de berze monitorizate video pe teritoriul României !
LISTA WEBCAM ACTIVE MONITORIZARE BERZE
Ce pot face util în casă împreună cu toată familia pe durata stării de urgență datorată Coronavirusului
(le publicăm în ordinea pe care ne-o oferă gradul de revenire la cuib, pentru pasionați vă recomandăm să notați cele mai importante evenimente din viața cuplului de berze și completați pe un carnețel ce observați - înscrierea pe site-urile cu berze online este gratuita . Vă punem la dispoziție toate linkurile din România unde apar cuiburi de berze monitorizate video.
Felicitări și mulțumiri realizatorilor !
Observați pe viu, în timp real, zi și noapte (camerele au infrared), cum evoluează o familie de berze pe tot parcursul anului! Notați aspectele cele mai importante ! Stați noaptea alături de ele în clipele de furtună ! Urmăriți reparațiile la cuib ! Dansul nupțial live ! Primul ou ! Primul pui! Grija față de pui !
Cea mai frumoasă lecție de viață pentru copii și părinți online, școala altfel a vieții reale !01.Prima cameră live Cluj locația Vlaha cu barză sosită la cuib https://clujbird.ro/ro
(update 29 martie 2020) Mulțumim Vlaha , mulțumim Clujului
A sosit prima barză la Vlaha,(județul Cluj) se pare că este Leske (acesați linkul pentru acces site și pentru a contribui cu observațiile zilnice pe forum)
Cuibul de barza albă din Vlaha
Cuibul de barza albă dotată cu camera web se află în satul Vlaha (județul Cluj) într-o stradă laterală. Amplasat pe un stâlp electric, cuibul este înălțat pe un suport pentru a împiedica coliziunea puilor cu sârmele aflate sub tensiune. În localitate au mai fost cuiburi de berze și în trecut. Pe această locație a fost construit prima dată în anul 1998. Camera transmite în direct din 23 martie 2017. În partea laterală a cuibului cuibăresc vrabii de casă și grauri.
02. Camerele web online berzele de la Dumbrăvioara județul Mureș Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus Mulțumim Milvus !
(acesați linkul pentru acces site, selectați limba română, contribuiți cu observațiile zilnice pe unul din cele mai vechi forumuri de observații live a berzelor din România)
WEBCAM BERZE 2
Interesul și dragostea voastră pentru aceste păsări ne-a determinat să instalăm o a doua cameră web la un cuib din acest sat (Dumbrăvioara, județul Mureș), renumit pentru ospitalitatea sa față de berze. În acest mod ne asigurăm că în fiecare an vom putea să vă oferim imagini inedite din viața acestor animale. Urmăriți-le în direct, oriunde ați fi!Proiectul este finanțat prin programul Spații Verzi al Fundației pentru Parteneriat și MOL România.
Pe măsură ce alte camere din lista de mai jos vor fi populate vom crea link spre site-urile afișate mai jos:
03. Milvus loc. Dumbrăvioara judetul Mureș camera nr. 2 https://milvus.ro/webcams/storkcam1/
(toate camerele de la Milvus aici)
04. Barza albă Carani web cam live https://wildliferomania.com/live/barza-alba-carani/
05.Barza albă Cărpiniș web cam live https://wildliferomania.com/live/barza-alba-carpinis/
06. Prietenii berzelor Cristian judetul Sibiu https://wildliferomania.com/live/barza-alba-carpinis/
Anul 1822, când oamenii au aflat că berzele migrează
De unde vin primăvara păsările călătoare și unde pleacă toamna ? Dar invers ? De ce nu toate rămân la locul de baștină ?
Întrebări la care mii de ani oamenii au răspuns în fel și chip, unii chiar mai învățați au emis teoria că gâștele-călugăriță (Branta leucopsis) vezi foto sus ,apar iarna pentru a fi crescute în copaci, așa cum vedem într-o reprezentare a epocii medievale:
Marele savant al Antichității, Aristotel, presupunea că unele păsări hibernează sau se transformă în alte specii !
De asemenea, în secolul al XVII-lea, un preot englez lansase teoria că unele păsări zburau pe Lună.
Cum ar fi să înveți azi astfel de lucruri la școală și oare cum au primit copiii aceste povești timp de sute de ani ?
VREAU SĂ ȘTIU !
- Ce melodii populare sau basme românești cunoașteți în care sunt pomenite păsările ?
- Care sunt credințele poporului român legate de trecerea anotimpurilor și migrației păsărilor ?
- Ce picturi celebre au ca subiect păsările ?
- Dar un basm ? Dar din Simion Florea Marian, care a publicat, în anul 1883 la Cernăuți, Ornitologia poporană română, cea mai importantă lucrare pentru cercetarea păsărilor în credințele populare românești, vă mai amintiți oare Legendele păsărilor din ce v-a citit cândva d-na Învățătoare ?
- Ce înseamnă inelul de la piciorul unor păsări ?
- Ce GPS ascuns au păsările de recunosc drumul spre casă ?
- Ce secrete ascunde măiestria construirii cuibului ?
- Ce semnificație are culoarea și frumusețea penajului ?
- Dar oare de ce cântă păsările ?
- Sunt păsările părinți buni și grijulii așa cum sunt părinții noștri ?
- Femela de cuc este chiar nepăsătoare de lasă oul în cuibul altei păsări ?
- Știți în câte citate și proverbe este pomenită pasărea ?
- Imagineaza-ti ca păsările nu ar exista. Ce consecințe crezi ca ar avea acest fapt asupra existenței celorlalte fiinte din mediul înconjurător?
Sunteți invitați să dezbatem pe Forum Ornitologie lista acestor întrebări și chiar să ne dezvoltăm împreună ideile ? Tot stăm în casă !
Profesorii și specialiștii vă vor oferi un răspuns imediat !
CUM A ÎNCEPUT ? CUM DOVEDIM ?
În anul 1822, în orașul german Klütz din Mecklenburg, a fost vânată o barză care în mod cu totul neobișnuit avea gâtul străpuns de o săgeată africană ornamentată specific care în mod miraculos nu a afectat nici un organ vital. Și azi, la Universitatea din Rostock (Germania), există acest exemplar impăiat care a adus prima dovadă că berzele pleacă și vin din Africa în timpul migrațiilor. Iată mai jos o fotografie a acestei berze:
Sigur doriți să aflați chiar mai multe despre istoria acestor descoperiri ! Ce naturaliști au studiat cu atenție miile de păsări care brăzdează cerul ? Ce sunt naturaliștii ? Dar ornitologii ?
Urmăriți videoclipul de mai jos unde un specialist în ornitologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza a pregătit o prezentare pentru dumneavoastră, conf. univ. dr.Carmen GACHE, să ascultăm pentru că merită:
Acum ești pregătit ! Vrei să știi mai multe despre păsări ?
Vrei să știi mai multe despre păsări ! Wikipedia este una din primele și mai sigure surse de informare, dar nu uita că articolele din Wikipedia în limba română sau în celelalte Wikipedii trebuie verificate din surse de încredere independente înainte de a fi folosite.
Să pornim cu Wikipedia și să facem primul pas, unde avem o listă întreagă de păsări migratoare !
După această cercetare, vom învâța să căutăm surse mai sigure !
O ajutați pe ciocănitoare ? Caută și găsește sigur hrana ! Dar înainte se documentează !
Dați click pe animație și vedeți unde vă îndrumă !
Să ascultăm puțină muzică
A VENIT PRIMĂVARA versuri George Topârceanu (1886-1937)
Interpret maestrul Tudor Gheorghe
Pentru că v-a plăcut melodia scrisă pe versurile marelui poet George Topârceanu să ne amintim câteva versuri în care scrie despre păsări.
(completați cuvintele lipsă din ultima strofă cu tablițele din dreapta.)
Atelier ornitologie ! Secțiune rezultate activități elevi !
Elevii înscriși pe site vor putea publica rezultatele documentării în Glosarul păsărilor, o mică Wikipedie a elevilor, nu contează dacă alt coleg a ales aceiași specie.
Dar pentru aceast tip de activitate trebuie să fii inscris pe site de un profesor care vă va îndruma online, va corecta eventualele greșeli și va face vizibil pe site rezultatul muncii tale după o atentă verificare.